HUIS JOJOJA

STATUS / opgeleverd

LIGGING / Hulshout, Belgïe

PROGRAMMA / residentieel

OPPERVLAKTE / 286 m2

DATUM / 1999-2001

OPDRACHTGEVER / Smidts-Wynants

In een kleine agrarische gemeente in de Antwerpse Zuiderkempen is een vrijstaande woning voor een jong koppel met kind gerealiseerd. Het perceel ligt op de hoek van een drukke hoofdstraat en een smalle straat die wat verderop op een rivier uitgeeft.

De woning is het resultaat van verschillende concepten die zich situeren op stedenbouwkundig, vormelijk, functioneel en constructief vlak: • stedenbouwkundig: aansluiting zoeken bij de (toekomstige)rij van doorsnee woningen in hoevestijl, en tegelijk een accent geven aan de straathoek. De aard van dit accent werd ingegeven door een behoefte aan privacy en het reliëf van het terrein. Een opgetild balkvormig volume staat in dialoog met de terreinhelling en creëert een afgeschermde buitenruimte. • vormelijk: door vorm en materiaalkeuze op hedendaagse wijze de oude hoeven met erf interpreteren, hierbij tegelijk ook voldoenend aan de stedenbouwkundige voorschriften. • functioneel: een opeenvolging van aangename verblijfsruimten, onderling verbonden door een dynamisch circulatiepatroon. • constructief: de constructieve opzet is zo eenvoudig mogelijk gehouden, rekening houdend met het gelimiteerde budget en met de wens van de eigenaar om gedeeltelijk zijn huis zelf te bouwen. De organisatie van de woning werkt ruimtebeleving in de hand. Het schuine dak is binnenin bijna over-al voelbaar. Overgangen tussen ruimten worden geaccentueerd door te spelen met plafondhoogten. Men circuleert steeds rondom de beschutte buitenerf die aldus centraal in de woning komt te staan.

In samenspraak met de opdrachtgever is beslist om de aankleding van het interieur van de woning relatief sober te houden. Qua vloermateriaal is op het gelijkvloers geopteerd voor een grote donkerkleurige keramische tegel. De verdiepingsvloer is in industrieel parket, dat een betaalbare prijs en een hoge duurzaamheid koppelt aan een warme uitstraling. De trap is naar eigen ontwerp uitgevoerd in donkergeverfd staal met treden in hetzelfde parket.

Een afzonderlijk budget voor de verlichting liet toe om ook dit aspect van het interieur coherent en met een beperkt aantal ingrepen op te lossen.

In de badkamer zijn alle toestellen aaneengeschakeld in één doorlopend meubel dat betegels is in keramische mozaïektegel.