ROYALE 123

STATUS / opgeleverd

LIGGING / Brussel-centrum

PROGRAMMA / studentenhuisvesting

OPPERVLAKTE / 5.100 m2

DATUM / 2017 - 2021

OPDREACHGEVER / Upgrade Estate

FOTOGRAFIE / Upgrade Estate

Het gebouw is gevestigd in het noordwesten van de Brussels vijfhoek, binnen de Vrijheidswijk en langsheen het ‘koninklijk traçé’ van de Koningsstraat. Het betreft een voormalig ministerie van het Waals gewest, dat een hele tijd bekend stond als het kraakpand ‘Royale 123’. Talrijke graffititekeningen, zowel aan de binnen- als buitenzijde van het pand, herinneren aan dit verleden, deze zijn bewaard gebleven.

De opdracht bestond eruit van dit kantoorgebouw een studentenresidentie te maken, rekening houdend met circulaire bouwprincipes. Het studentenhuis ‘King Upkot’ omvat nu 131 kamers en studio’s de nodige gemeenschappelijke ruimten (studieruimte, game room, keukens,…), een kunstgalerij, een conciërgewoning, een binnentuin en een fietsenberging.

Bijzonder aan het gebouw is de dubbele oriëntatie, met voorgevels in de Koningsstraat en in de Onafhankelijkheidsstraat. Waar beide vleugels van het gebouw elkaar raken staan ze in verbinding via een cirkelvormig volume dat werkt als een spil en de centrale trap van het gebouw omvat. Deze wenteltrap in terazzo is aanzien als zeer kenmerkend voor het pand en is dan ook in zijn geheel bewaard gebleven.

In het binnengebied is de grote driehoekige koer uitgegraven over twee bijkomende niveaus om een verdiepte patio aan te leggen die licht en lucht geeft aan de ruimten op de onderste bouwlagen van het gebouw: fietsenberging, commerciële ruimte, ontspannings- en studieruimten. De aanleg van deze buitenruimte werd ontworpen door de landschapsarchitecten van Studio Basta.

Vanuit de idee van circulair bouwen, zijn de oorspronkelijke gevelbekledingen voor het grootste deel behouden: voorgevels in natuursteen (Franse en blauwe steen) met delen in architectonisch beton, achtergevels en deze van de terugliggende dakverdieping in gladde gele baksteen. Op een aantal plaatsen is de gevelbekleding vervangen door gordijngevels meer natuurlijk licht binnen te halen in de gemeenschappelijke keukens en deze meer op de openbare ruimte te betrekken.

De circulaire aanpak met een grote mate van hergebruik van de bestaande structuur en gevels, heeft de voetafdruk van het project met 1.225 ton aan CO2 verlaagd. Aanvullend, is voor King Upkot ingezet op fossielvrije technieken, wat de directe uitstoot van CO2 tot nul herleidt.