PALAIS 116

STATUS / opgeleverd

LIGGING / Schaarbeek, Brussel

PROGRAMMA / studentenhuisvesting

OPPERVLAKTE / 2.255 m2

DATUM / 2015-2016

OPDRACHTGEVER / Kaaiman Projects

FOTOGRAFIE / Upgrade Estate

ism Jonckx architecten

Meer info: https://upkot.be/projects/art-upkot

Het project betreft de herbestemming van een leegstaand kantoorgebouw in een studentenresidentie met 67 kamers. De keuze voor deze nieuwe bestemming werd ingegeven door de ligging aan het Liedtsplein, vlak bij enkele hogescholen en door het structureel gebrek aan kwalitatieve studentenkamers in dit deel van de stad.

De bestaande draagstructuur van het gebouw ligt aan de basis van de indeling in kamers en circulatie. Er werd ervoor geopteerd om elke kamer van eigen sanitair te voorzien terwijl gemeenschappelijke keukens het samenhorigheidsgevoel tussen studenten moet bevorderen. De keukens bedienen telkens 2 bouwlagen die intern met elkaar verbonden zijn binnen de idee van een duplex met telkens 17 kamers.

Het terugliggend dakvolume werd afgebroken en vervangen door een glazen doos als bekroning van het gebouw. Deze fungeert als gemeenschappelijke «lounge» voor het geheel van de bewoners, een keuken staat er ter dienste van de bewoners van de bovenste twee lagen studentenkamers. Dankzij de volledig beglaasde gevels, heeft men vanuit deze «penthouse» een onbelemmerd zicht op de gehele stad.

Op het gelijkvloers werd een tweede gemeenschappelijke ruimte ingepland,met als bedoeling om de openbare ruimte te verlevendigen. Deze multifunctionele ruimte,met in haar verlengde een gemeenschappelijke tuin, kan indien gewenst ook worden ingezet voor evenementen.

Om de kamers meer licht en zicht te geven, werden alle raamopeningen vergroot tot op de vloer, wat de gevels meer transparantie verleent. Het strakke ritme van de voorgevel werd met enkele dubbelhoge raamopeningen doorbroken en verlevendigd. Deze introduceren ook een tussenliggende schaal in de gevel. Ten slotte kreeg het gebouw ook een plint in natuursteen, die het best tot uiting komt aan de dubbelhoge inkom.

De keuze voor een isolerende sierpleister voor de overige geveldelen is bedoeld om de energieverliezen te beperken en aldus de energieprestatie van het gebouw te verbeteren. Door de scheimuren van eenzelfde afwerking te voorzien, krijgen deze ook het uitzicht van volwaardige gevels, wat de integratie van het gebouw in zijn omgeving op significante wijze verbetert.